Retail

Former BHS, Stockport

Architecture

Redevelopment of the former BHS store, Stockport to create new retail units and improve the elevational appearance in line with the wider vision for the Merseyway Shopping Centre.

Since 2019, Aew has been assisting Stockport MBC and their advisors CBRE to help revitalise Stockport Town Centre with a focus on the Merseyway. The aim is to transform the prominent town centre location with new shopfronts, improved public realm and community facilities. The former BHS is a key element of this work.

The existing two-storey building was built in the 1960s specifically for BHS and has been left largely vacant since its closure in 2016. Our plans will see the former department store divided into four smaller retail units to help bring the space back into use.

Externally, we propose the removal and replacement of the existing façade panels and glazing and the installation of a new double-height feature frame, cladding system and wall glazing in line with the wider Merseyway re-fronting strategy. This new frontage will wrap around the building to the Deanery Way elevation.

The remainder of the Deanery Way elevation is to be repaired and cleaned, including a set of 1970s concrete relief murals commissioned by BHS. At the Prince’s Street elevation, access is to be reconfigured to correspond with the internal alterations.

Planning for the scheme was submitted in May 2021.

Explore