Office

JD Sports Campus Hub

Architecture

Innovative proposals to transform JD Sports’ Bury Campus through the design of a new “Hub” building, creche and sport facilities.

The JD Group are a FTSE 100 company with more than 60,000 employees across 29 countries. Their Bury headquarters is currently operating out of three buildings where they employ around 1,300 people. Post-covid, the business is seeking to shift towards more flexible ways of working and improve the benefits it provides to its employees.

In response, we were commissioned to design and develop a new facility on the former A-Plant site adjacent to JD’s current office. This consists of a new amenity / office building which will act as a “hub” for the campus, a new crèche and external sports facilities. We were also tasked with improving site access, pedestrian movement and parking and enhancing public realm.

We subsequently prepared a hybrid planning application for the site seeking outline permission for the hub building and full permission for the crèche.

The new hub building will comprise 70,000 sqft across 4no. floors. This will incorporate a variety of amenity uses in addition to office space including meeting, conference, lecture, mock shop, gym and restaurant facilities with roof terrace intended to serve the wider campus. A multi-purpose all-weather 5 a side football pitch completes the offer.

The standalone crèche building will be owned by JD and will accommodate 107 children with 26 staff. Our building proposals have been carefully planned with respect to statutory early years guidance, key spatial adjacencies and the site itself. The result is a secure, 2-storey creche nestled in the corner of the site. All classrooms and play areas are located on the ground floor with access to external amenity space whilst the upper floors include staff facilities and a flexible community event space leading out onto a large roof terrace.

Externally the creche comprises a striking mix of materials ranging from contrasting buff and dark grey metal cladding on the ground floor to grey tiled shingles on the first floor to metallic green feature fins adjacent to the main entrance.

The sustainability strategy is to take a fabric first approach and introduce as many passive design measures as possible whilst reducing the energy load of the building.

Explore